8 de març, per què una vaga?

Publicado por admin en

Benvolgudes famílies,
Us compartim un extracte del comunicat de la Comissió de Gènere de l’Escola Patronat Domènech, una comunicació que des de la Comissió de Gènere de l’AFA Rius i Taulet també volem difondre (aquesta comissió es de nova creació, si voleu afegir-vos-hi feu click aqui).
Acompanya a aquesta comunicació una sèrie d’enllaços i propostes d’activitats que es realitzaran al voltant del dia 8 de març. També recomanacions de llibres i més informació
Tot i que sabem que el feminisme no es cosa d’una setmana, potser és un bon moment per començar.

COMUNICAT:

El proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones, hi ha convocada la vaga general feminista sota el lema Vaga de Totes. Es tracta d’una mobilització internacional que any rere any està prenent més volada i que aquest 2018 promet marcar un autèntic punt d’inflexió en les lluites feministes.
Tradicionalment les convocatòries de vaga es donen a l’esfera productiva i deixen de banda totes les feines que sostenen el mercat laboral i la vida, les quals no donen ni drets, ni recursos, ni estatus, i recauen majoritàrihttps://docs.google.com/document/d/1w_xy2I3PWJdDDT4_GGjytQWOaP1G_QALnju9s_0Pj4c/edit?usp=drivesdkament en les dones. Per contra, la crida del proper 8 de març es dirigeix a la ciutadania en general i a totes les dones en particular per paralitzar tots els treballs, fins i tot aquells que realitzem gratuïtament a les llars i espais privats.
Per què una vaga feminista de 24 hores laboral, de cura, de consum i estudiantil?

  • En la nostra societat, la divisió de gènere i els rols que s’hi associen discriminen i oprimeixen radicalment les dones en tots els àmbits imaginables: des del laboral i salarial, fins al de la integritat física i emocional, el del respecte i el reconeixement intel∙lectual o el del repartiment de tasques domèstiques. La Vaga de Totes és, per tant, una vaga per denunciar i donar visibilitat a la discriminació i a la violència estructural contra les dones provocada per la nostra societat i cultura masclistes.
  • Al costat d’aquestes violències, el sistema que sosté i propicia la condició subordinada de les dones és també el sistema que ens ha submergit a totes les persones en una societat caracteritzada per la cultura de l’autoritarisme, la violència i la guerra, malaltissament centrada en el mercat i el consum, i tristament caracteritzada per les obscenes desigualtats socials i una relació amb l’entorn i les persones destructiva i sense futur. La Vaga de Totes és, per tant, una vaga també contra les arrels de l’actual model econòmic, polític i social i pretén fer fora l’autoritarisme i la mercantilització del nostre estar en el món per tornar a posar‐hi la vida al centre.

Per aquestes raons, des de la Comissió de Gènere us convidem a informar‐vos i, si compartiu les raons, a sumar‐vos a la vaga del 8 de març, la #vagadetotes.
La vaga laboral està legalment coberta per la convocatòria dels sindicats CGT i USTEC (el sindicat majoritari de l’ensenyament) i, com sabeu, és un dret de totes les treballadores i treballadors. Pel que fa a les feines de cura, totes aquelles persones que habitualment no les feu podeu cobrir les dones que es dediquen a la cura dels altres perquè puguin fer també la vaga de cura. Si voleu informar‐vos‐en més extensament, podeu consultar aquests enllaços:


També ens ha arribat per diferents mitjans propostes per començar a llegir el món i l’àmbit escolar amb mirada feminista, aquí algunes idees per dur a terme la setmana del 5 de març per fer les primeres passes.
1. A classe promou que es parli d’una dona relacionada amb la branca de coneixement i/o nivell que imparteixes. 👩‍🏫👩🏽‍🏭👩🏾‍🎓
2. Porta una peça de roba lila o posa’t un llaç lila cada dia. 🔖👚🔖
3. Comença cada classe amb una dada sobre els greuges que pateixen les dones (document orientatiu: https://drive.google.com/file/d/15bfCttqsBfD8wegQX-JosCWGSi1BAkkR/view )
4. Proposa que es posi música feminista 🎼🎤🎧en lloc del timbre (llista de música: https://docs.google.com/document/d/1w_xy2I3PWJdDDT4_GGjytQWOaP1G_QALnju9s_0Pj4c/edit?usp=drivesdk)
5. Parla en femení.
6. Passa l’enquesta 📝 sobre les tasques domèstiques per visibilitzar el treball no pagat que majoritàriament realitzen les dones (enquesta: https://drive.google.com/file/d/1eEMjJtoHD7fZzAcjEXtkK3yJiOA6dQqF/view )
7. Elaboreu memes feministes a classe i pujeu-los al web de l’escola i compartiu-los a les xarxes socials.
8. Feu un croquis del pati i pinteu de lila l’espai que ocupen majoritariament les noies i en verd l’espai que ocupen majoritàriament els nois per visibilitzar la centralitat dels jocs majoritàriament masculins. ⚽🤷🏽‍♂
9. Feu cartells sobre dones rellevants i penjeu-los als passadissos de l’escola.
10. Planteja aquestes mesures al claustre 📢i intenta que el màxim de professorat es sumi a la proposta.
11. Fes fotos 🎥 de les activitats i envia-les a comunicacio@vagafeminista.cat
També hem elaborat un document on hem recopilat material didàctic per treballar la vaga, el feminisme i la coeducació a classe.
https://docs.google.com/document/d/1boLYuGEcETBpPg1YISnlDDhNTWdEKGQvjf_OH2Up0qQ/edit?usp=drivesdk
💜💜💜💜💜💜💜💜
No eduquem per omplir un got sinó per encendre una flama.
💪🏽💪🏻💪💪🏿 #vaga8m
https://vagafeminista.cat



ACTIVITATS A GRÀCIA
Des del Consell de les Dones del Districte de Gràcia ens sumem a aquest 8M i també ens mobilitzem i fem visible la lluita feminista que duem a terme cada dia des dels nostres barris, des de les entitats en què participem, o des dels equipaments en què treballem.
Una mostra d’aquest treball és la diversa programació que, en motiu del Dia internacional de les dones, s’ofereix al nostre districte: música, poesia, art visual, cinema, rutes, taules rodones, diagnosis, tallers, autodefensa, interculturalitat, memòria històrica, exposicions i documentals per reivindicar i visibilitzar l’aportació de les dones de diferents procedències al món de la cultura, la ciència o la història. Durant tot el mes de març, als equipaments i entitats del nostre districte trobareu moltes d’aquestes propostes, de les quals podrem aprendre i gaudir.
Us animem a participar d’aquesta extensa programació de proximitat amb amigues i amics, mares i pares, veïnes i veïns, filles i fills, parelles o companyes i companys de feina, per tal de fer entre totes i tots un 8 de març reivindicatiu, compromès i festiu al districte de Gràcia!
4 llibres fascinants per fomentar el feminisme des de la infància

Ara que les samarretes de les ‘influencer’ parlen de feminisme, que les catifes vermelles es tenyeixen de negre i la bretxa entre dones i homes surt en la televisió…
La teva també vols fer alguna cosa real perquè en el futur no hàgim de recordar-li a ningú que tots som iguals?
Perquè el futur són els nostres filles i els nostres fills. I està a la nostra mà aconseguir que tinguin tan assumida la igualtat des de petits, que no els entri en el cap cap actitud masclista
IMPORTANT:
Oblida la idea que aquests són llibres per a nenes. No és això, de nou, fer diferències entre sexes?
És estupend que les nenes trobin en aquestes dones miralls en els quals mirar-se i carregar-se de força i autoestima.
Però és igual d’important que tots els nens escoltin la història de totes aquestes dones i els sembli exactament igual de natural que si parléssim de Edison o Fleming.
Coincideixes amb nosaltres? Explica’ns si tu coneixes altres llibres infantils que fomentin el feminisme. Prendrem bona nota!
Concurs de dibuix i pintura. Dia Internacional de la Dona Treballadora

El Casal Infantil i l’Espai Jove La Sedeta organitzen un concurs de dibuix i pintura per a celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el dia 8 de març. El tema dels dibuixos d’aquesta primera edició és «una dona important a les nostres vides».
Poden participar-hi tots aquells que ho vulguin. Es dividiran en dues categories, la infantil (3 a 11 anys) i la juvenil (12 a 16 anys).
La tècnica a utilitzar és lliure -aquarel·la, ceres, a llapis, etc- i el format ha de ser de una cartolina senzilla en DIN-A 4.
El període d’entrega dels dibuixos i pintures és del 12/02/2018 al 07/03/2018.
Per a més informació i instruccions sobre com presentar els dibuixos feu clic al document annex que trobareu seguidament.

Gogaritxi i els seus vindicontes
Dijous 1 de Març, a les 18h, a la Biblioteca Jaume Fuster, Gracia, Barcelona.

Estimades nenes i nens, families i veínes!
Sóc Gogaritxi i vinc del planeta Jupiturn. Em dedico a viatjar per tot el planeta Terra amb els Vindicontes, contes i cançons per Reivindicar la Vida.
Les rondalles i contes que conec són petits regals orals que les meves germanes alienígenes, els gnoms, les elfes i les meves àvies les bruixes m’han anat transmetent al llarg dels temps. Porto una motxilla pleeeena de contes meravellosos per Combatre el Sexisme i el Racisme, per Reivindicar una Vida on les violències contra les Nenes i Dones deixi de ser alguna cosa quotidià, i on cada qui pugui expressar-se lliure i autènticament.
A partir d’ara, Txitxinabo no m’acompanayarà amb la seva nau a explicar històries, perquè està viatjant per altres planetes diferents a la terra. Li trobarem a faltar…, però de ben segur continuarem gaudint un munt compartint contes i jocs.
Aquest curs, afegim algunes Cançons i Jocs Coeducatius als contes!
ESPECTACLE-TALLER de “Contacontes Coeducatiu” dirigit a nenes i nens,
una proposta divertida per a les criatures, un espai per a la creativitat, la reflexió crítica i la construcció de la personalitat, un espai on gaudir de nous relats que possibilitin l’ampliació de l’imaginari de les més petites propiciant realitats diverses i identificacions més autèntiques i alliberadores.
<a href="mailto:»>Gèner-ant al barri – actuem juntes!

Us convidem a la propera trobada oberta del projecte Gèner-ant al barri. Un projecte realitzat per vàries veïnes i entitats del barri de La Salut que pretén donar resposta a les necessitats i potencialitats de les dones amb accions comunitàries, i aportant la perspectiva de gènere al barri.
A la trobada tindrem la oportunitat de conèixer els resultats del diagnòstic col·lectiu que hem realitzat, presentant tant les problemàtiques que han expressat les dones, com les potencialitats i les propostes d’actuació que podríem engegar. D’aquesta manera, serà el primer dia per imaginar les possibles accions comunitàries que construirem entre totes.
La trobada serà el proper dijous 15 de març a les 17h a la Biblioteca Jaume Fuster (Plaça Lesseps, 20-22).
Esperem que us animeu a assistir a la jornada i que ens confirmeu la vostra assistència,
El feminisme és per a tothom

Els mitjans conservadors presenten a les feministes com a dones anti-homes, sempre enfadades. Però molt al contrari, el feminisme ha aconseguit millorar la vida de totes les persones. Gràcies al feminisme, tothom vivim de forma més igualitària: en el treball i a casa, en les nostres relacions socials i sexuals. Gràcies al feminisme, la violència domèstica ja no és un secret, s’ha normalitzat l’ús d’anticonceptius i tots som una mica més lliures.
No obstant això, el feminisme volia molt més que la igualtat entre homes i dones. Quan parlava de germanor entre dones, volia superar les fronteres de classe i raça, transformar el món d’arrel. El feminisme és antiracista, anticlasista i antihomófobo o no mereix aquest nom. Moltes dones blanques fan ús del feminisme per defensar els seus interessos però no mantenen aquest compromís amb les dones negres, precàries i lesbianes; això no és feminisme.
Tant dany fa al moviment una dona que reprodueix el sexisme com aporta un home feminista. El feminisme és per a les dones i per als homes. Necessitem nous models de masculinitat feminista, de família i de criança feminista, de bellesa i de sexualitat feminista. Necessitem un feminisme renovat que expliqui amb paraules senzilles que pretenem superar el sexisme i col·locar el suport mutu al centre.

El machismo es el sistema, tío
Molt més que una vaga
Islandia se paralizó en 1975: ¿qué ocurriría en España si todas las mujeres secundaran la huelga del 8 de marzo?
Coeducació: veterania i innovació
La psicologia del gènere al Segle XXI

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LlShHeU2qU4]


0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.