Menus Febrer 2017 i valoració
Us compartim els menus del mes de febrer i la valoració que des de la comissió de Menjador ens fan arribar. Mireu que hi ha observacions molt importants per mantenir una dieta equilibrada i sana per a les nostres filles i fills
Bon profit!
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
En els primers plats segueix el predomini la pasta en detriment de les llegums i les hortalisses i verdures.
En els segons plats predomina la carn en detriment del peix tot i que observem una millora envers mesos anteriors.
Les guarnicions són prou variades i correctes i les tècniques culinàries semblen adequades tot i que observem força presencia de salses als segons plats, pel que s’indica son salses a base de verdures.
Com a possible millora, seria desitjable que els primers plats no incloguin aliments proteics com carn, peix, mariscs o embotits.
Tal com aconsellen les guies alimentaries els dies que s’ofereix llegum es poden complementar amb cereals i verdures per proporcionar un àpat complert i no caldria incloure un segon plat a base de carn, peix o ou sinó que el primer plat poden ser verdures i el segon els llegums amb cereal.
Per tal de complementar l’alimentació, com el mes anterior, als sopars haurien de predominar verdures i hortalisses, llegums, peixos i ous.
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments
Valoració dels menús de febrer 2017:
Freqüència recomanada | Freq. S.1 | Freq. S.2 | Freq. S.3 | Freq. S.4 | |
Primers plats | |||||
Arròs a | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 |
Pasta a-b | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 |
Llegums c | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Segons plats | |||||
Carns | 1 a 3 | 2 | 2 | 3 | 2 |
Peixos | 1 a 3 | 0 | 2 | 1 | 2 |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Guarnicions | |||||
Amanides variades | 3 a 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 0 | 2 | 2 | 2 |
Postres | |||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 2 | 4 | 4 | 4 |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) |
0 a 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Tècniques culinàries | |||||
Precuinats industrials | ≤ 3/mes | ||||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/setmana | 1 | |||
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/setmana | 1 | |||
Preparacions càrnies grasses | ≤ 1/setmana | 1 | |||
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable.b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata. |
Menús Febrer 2017
Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Proposta Sopars (PDF)
0 comentarios