Els menus de gener 2017 i valoració
Una gran disculpa per a les famílies i la comissió de Menjador, en aquesta ocasió publiquem a posteriori la relació de menús i la seva valoració dietètic nutricional
Encara que les i els petits ja han gaudit d’aquests menús és convenient analitzar i llegir amb deteniment la valoració que des de la comissió es fa, seguint les recomanacions d’alimentació saludable
Un altre valor important d’aquesta anàlisi és la seva conjugació amb els desdejunis, esmorzars i sopars que oferim a casa.
Valoració dels menús de gener 2017:
Freqüència recomanada | Freq. S.1 | Freq. S.2 | Freq. S.3 | Freq. S.4 | ||
Primers plats | ||||||
Arròs a | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Pasta a-b | 1 | 1 | 2 | 2 | 0 | |
Llegums c | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 0 | |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | |
Segons plats | ||||||
Carns | 1 a 3 | 2 | 3 | 3 | 0 | |
Peixos | 1 a 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 0 | |
Guarnicions | ||||||
Amanides variades | 3 a 4 | 3 | 4 | 3 | 1 | |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | |
Postres | ||||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) |
0 a 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | |
Tècniques culinàries | ||||||
Precuinats industrials | ≤ 3/mes | |||||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/setmana | 1 | 1 | |||
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/setmana | 1 | ||||
Preparacions càrnies grasses | ≤ 1/setmana | |||||
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable.
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
En els primers plats predomina la pasta en detriment de les llegums i les hortalisses i verdures.
En els segons plats predomina la carn en detriment del peix.
Les guranicións són prou variades i correctes.
En els postres predomia la fruita fresca, son prou variats i correctes.
Les tècniques culinàries són adequades.
Per tant, per complementar l’ailmentació, als sopars haurien de predominar verdures i hortalisses, llegums, peixos i ous.
Aquest anàlisi dietètico-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les families i d’acord amb la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments
Menús
Menú Basal (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
0 comentarios