Feliç dia del número Pi!

Publicado por admin en

Des de la comissió STEM us desitgem un feliç dia del número π (Pi)!
image
Número π (Pi) = 3,14159265358… Aproximadament 3,1416 que s’assembla a la data d’avui 14/3/16 (en anglès 3/14/16) Voilà!
Recordem que el número π, o millor dit el número de lletra grega π, és la proporció o raó entre la longitud d’una circumferència (o del perímetre d’un cercle) i la longitud del seu radi i que aquesta lletra grega Pi es va agafar per denominar aquest número precisament perquè era la primera lletra de la paraula “perímetre” en grec.
Aquesta proporció és sempre 3,1416 per a TOTES les circumferències.
image
A més, entre d’altres curiositats, Pi és un nombre irracional, que més o menys vol dir que en realitat mai podem arribar a saber quant és exactament: infinits decimals! I sembla ser que son totalment aleatoris…
El primer mètode conegut que ens ha arribat de l’antiguitat per determinar aquest número és el d’Arquimedes de Siracusa qui hi va fer una molt bona aproximació per mitjà del càlcul del perímetre d’un polígon inscrit (per dins) en una circumferència i del perímetre d’un altre polígon circumscrit (per fora). Així tenia una cota inferior i una altra cota superior, un interval, dins de les quals està el número Pi. Quants més costats tinguin els polígons, més s’aproximarà l’interval al número π.
A començament del segle XX, Srinivasa Ramanujan, un matemàtic indi autodidacta, va crear i desenvolupar unes fórmules de sèries convergents amb què obtenia molts decimals del número π i les quals, o variants seves, es fan servir com a algoritmes en els supercomputadors per obtenir-ne milions de decimals en l’actualitat.
Dues referències bibliogràfiques:
– “Los secretos del número π. ¿Por qué es imposible la cuadratura del círculo”. Joaquin Navarro. Col·lecció “El mundo es matemático” de RBA editors. Entre altres curiositats, al final del llibre hi ha la compilació dels 10.000 primers decimals de π.
– “Ramanujan y el número Pi”. Article de la revista de divulgació “Investigación y Ciencia”, número 139, abril de 1988. Aquest geni matemàtic va morir als 32 anys però va fer importants aportacions no només al número π sinó també a la teoria de números, sèries complexes i va fer molts teoremes molts del quals es van demostrar molts anys després.
Més info a la wikipedia.
I a Vilaweb n’expliquen més curiositats i maneres de celebrar-ho.

Categorías: Interessant

0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.