Menús Abril 2017
VALORACIÓ MENUS ABRIL
Freqüència recomanada | Freq. S.1 |
Freq. S.2 FESTA | Freq. S.3 |
Freq. S.4 |
|
Primers plats | |||||
Arròs a | 1 | ¼ | ½ | 1 | |
Pasta a-b | 1 | 1 i ½ | 1 i ½ | 1 | |
Llegums c | 1 a 2 | ¾ | 1 | 1 i ½ | |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 2 i ½ | 1 | 1 i ½ | |
Segons plats | |||||
Carns | 1 a 3 | 3 | 2 | 2 | |
Peixos | 1 a 3 | 1 | 1 | 2 | |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | |
Guarnicions | |||||
Amanides variades | 3 a 4 | 3 | 3 | 4 | |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 2 | 1 | 1 | |
Postres | |||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 4 | 3 | 4 | |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) |
0 a 1 |
1 |
1 |
1 |
|
Tècniques culinàries | |||||
Precuinats industrials | ≤ 3/mes | ||||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/setmana | 1 | 1 | ||
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/setmana | ||||
Preparacions càrnies grasses | ≤ 1/setmana |
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable.
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic. (Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
En els primers plats seria preferible major presència de verdures.
Destaquem que com tots els segons plats consten d’aliments proteics seria preferible que aquests aliments no s’incloguessin també en els primers plats com passa determinats dies en que contenen bacallà, tonyina i pernil dolç.
En el cas que el primer plat es combinin llegums i cereals, com passa el dia 5, obtenim prou qualitat proteica com per no afegir més proteïnes al segon plat i en canvi sí que s’ofereixen . Seria desitjable que el primer plat fos verdura i el segon llegum i cereal.
En els segons plats s’ofereixen diferents opcions i a la primera setmana d’abril predomina la carn en detriment del peix però les altres setmanes son més equilibrades.
Les guarnicions són prou variades i correctes. No observem precuinats en aquest menú i les tècniques culinàries semblen adequades en general, malgrat que observem dos arrebossats en racions de peix.
Per tal de complementar l’alimentació, com el mes anterior, als sopars haurien de predominar verdures i hortalisses i els llegums, i podem servir petites racions de ous i peix, però si al migdia mengen tot el que s’ofereix, al vespre no cal proporcionar aquests aliments tots els dies.
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82 Tecnòloga d’aliments
Menús Abril 2017
Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Gluten (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Menú Sense Llegums
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Proposta Sopars (PDF)
0 comentarios