Menus i valoració mensual | Recomanació activitat
VALORACIÓ MENUS GENER 2018
Freqüència recomanada | Freq. S.1 | Freq. S.2 | Freq. S.3 | Freq. S.4 | |
Primers plats | +patata | +patata | |||
Arròs a | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Pasta a-b | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 |
Llegums c | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | |
Segons plats | +pizza | +croquetes | |||
Carns | 1 a 3 | 2 | 2 | 3 | 2 |
– Carns blanques | 1 a 3 | 1 | 1 | 2 | |
– Carns vermelles / processades | 0 a 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Peixos | 1 a 3 | 2 | 1 | 1 | |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | |
Guarnicions | |||||
Amanides variades | 3 a 4 | 3 | 3 | 3 | 2 |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 2 | 1 | 2 | 1 |
Postres | |||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 4 | 4 | 4 | 2 |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) |
0 a 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Tècniques culinàries | |||||
Precuinats | ≤ 3/mes | 1 | 1 | ||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/setmana | 2 | 1 | ||
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/setmana | 1 | 1 |
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable. Es pot incloure blat de moro, mill, fajol…
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
e: Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, així com també la de conill.
f: És convenient diversificar el tipus de peix, tant blancs com blaus i, preferentment de pesca sostenible.
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
En els primers plats seria preferible major presència de verdures i de llegums i menys de pasta.
Destaquem que com tots els segons plats consten d’aliments proteics seria preferible que aquests aliments no s’incloguessin també en els primers plats com passa determinats dies en que contenen costella, puntes de calamar…
En el cas que el primer plat es combinin llegums i cereals, com passa el dia 8, obtenim prou qualitat proteica com per no afegir més proteïnes al segon plat i en canvi sí que s’ofereixen . Seria desitjable que el primer plat fos verdura i el segon llegum i cereal.
En els segons plats s’ofereixen diferents opcions, però sol predominar la carn en detriment del peix.
Les guarnicions són prou variades i correctes i les tècniques culinàries semblen adequades en general, de tota manera, seria preferible que no s’oferissin precuinats.
Per tal de complementar l’alimentació, als sopars haurien de predominar verdures i hortalisses i els llegums, i podem servir petites racions de ous i peix, però si al migdia mengen tot el que s’ofereix, al vespre no cal proporcionar aquests aliments tots els dies.
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments
Aprofitem per recomanar la següent activitat per conèixer els productes típics de la temporada d’hivern i algunes receptes per treure’ls profit
Menús Gener 2018
Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Gluten (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Menú Sense Llegums
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Menú Sense Proteina Vaca
0 comentarios