Millorem entre totes el moment de migdia: menús, valoració i enquesta
La comissió de Menjador de l’AFA està treballant per millorar i enriquir en tots els aspectes el moment de migdia de les nostres filles i fills.
En aquesta ocasió, a més de la valoració dels menús del mes de febrer us fem arribar una breu enquesta que esperem que pugueu contestar per detectar necessitats, inquietuds i propostes de millora.
La comissió valorarà totes les idees i juntament amb l’empresa de menjador es proposaran accions de millora.
Esperem la vostra participació
Enquesta de valoració moment migdia
VALORACIÓ MENÚS FEBRER 2018
Freqüència recomanada | Freq. S.1 | Freq. S.2 | Freq. S.3 | Freq. S.4 | Freq. S.5 | |
Primers plats | ||||||
Arròs a | 1 | 0 | 1 | 0 | 1 | 0 |
Pasta a-b | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Llegums c | 1 a 2 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 |
Segons plats | + hamb. vegetal | |||||
Carns | 1 a 3 | 0 | 2 | 2 | 3 | 0 |
– Carns blanques | 1 a 3 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 |
– Carns vermelles / processades | 0 a 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Peixos | 1 a 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | ||
Guarnicions | ||||||
Amanides variades | 3 a 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 0 | 2 | 2 | 1 | |
Postres | ||||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) |
0 a 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Tècniques culinàries | ||||||
Precuinats | ≤ 3/mes | |||||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/setmana | 1 | ||||
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/setmana | 1 | ||||
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable. Es pot incloure blat de moro, mill, fajol… b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats. c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic. (Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple). d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata. e: Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, així com també la de conill. f: És convenient diversificar el tipus de peix, tant blancs com blaus i, preferentment de pesca sostenible. ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS: En els primers plats seria preferible major presència de verdures, però aquest mes observem major presència de llegums, fet que es considera positiu. Ara bé, recordem que els llegums, podrien constituir un plat únic, especialment si s’acompanyen de cereals, es pot complementar la ingesta acompanyant amb un plat d’amanida, una crema, un saltejat vegetal… Com hem anat comentat, tots els segons plats consten d’aliments proteics, per tant, seria preferible que aquests aliments no s’incloguessin també en els primers plats com passa determinats dies en que contenen tonyina i pernil, es veritat que son dies puntuals. En els segons plats s’ofereixen diferents opcions, però sol predominar la carn en detriment del peix. Les guarnicions són prou variades i correctes i les tècniques culinàries semblen adequades en general. Per tal de complementar l’alimentació, als sopars haurien de predominar verdures i hortalisses i els llegums. Podem oferir petites racions de ous i peix, però si al migdia mengen tot el que s’ofereix, al vespre no cal proporcionar aquests aliments tots els dies. Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya. Mercè Gonzalo Mendez Dietista – Nutricionista Col. CAT82 Tecnòloga d’aliments |
Menús Febrer 2018
Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Menú Sopar
0 comentarios