Valoració dels menús de març 2017 i recomanació de lectura
Aix, aquest mes hem tornat a sortir tard amb la informació sobre els menús i la valoració realitzada per la Comissió Menjador (mea culpa públic de la comissió comunicació)
Com una altra vegada ha succeït, publiquem de totes maneres la informació per donar seguiment a l’equilibri en la dieta proposada des del menjador.
Aprofitem per enllaçar un interessant article sobre els aliments «infantils».
Gràcies Comissió Menjador!
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
En els primers plats segueix el predomini de la pasta en detriment dels llegums, les hortalisses i verdures, observem que a diferència de mesos anteriors hi ha setmanes en que no es repeteix la opció de pasta però s’inclou un plat de patata amb poca o gens verdura i per tant no es considera un plat de verdura o hortalisses.
En els segons plats segueix el predomini la carn en detriment del peix. Podem destacar una millora, la introducció d’un plat amb combinació de llegum i cereal com a segon plat, dia 20, però seria preferible que el primer plat fos de verdura enlloc de patata.
A les guarnicions predominen les amanides però observem poca presència de vegetals cuits, alguns dies tenen patata, i altres simplement salsa. Observem un increment en les tècniques culinàries que impliquen fregits i possiblement també precuinats.
Es manté la proposta de millora, de no incloure aliments proteics als primers plats, tot i que no s’observen tant aquest mes.
Als sopars, com en general veiem a les propostes de sopars, haurien de predominar verdures i hortalisses, els llegums, peixos i ous.
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb
la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments
Valoració dels menús de març 2017:
F.Recom. | Freq. S.1 | Freq. S.2 | Freq. S.3 | Freq. S.4 | Freq. S.5 | |
Primers plats | ||||||
Arròs a | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Pasta a-b | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 |
Llegums c | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d | 1 a 2 | 0 | 1 | 1 | 1 | 2 |
Plat de patata, sense verdura o molt poca | 1 | 1 | ||||
Segons plats | ||||||
Carns | 1 a 3 | 1 | 3 | 2 | 2 | 3 |
Peixos | 1 a 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 |
Ous 1-2 | 1 a 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Llegums | 1 | |||||
Guarnicions | ||||||
Amanides variades | 3 a 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 |
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) | 1 a 2 | 1,5 | 1 | 1 | ||
Postres | ||||||
Fruita fresca i de temporada | 4 a 5 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) | 0 a 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Tècniques culinàries | ||||||
Precuinats industrials | ≤ 3/mes | 1 | ||||
Fregits (segons plats) | ≤ 2/s | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Fregits (guarnicions) | ≤ 1/s | 1 | 1 | 1o2 | ||
Preparacions càrnies grasses | ≤ 1/s |
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable.
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
Menús Març 2017
Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Proposta Sopars (PDF)
Menú Professorat (PDF)
Menú Professorat Règim (PDF)
0 comentarios